Serveis educatiusConsell Comarcal de la Selva

Notícies

Un total de 24.820 alumnes inicien el curs escolar a la comarca de la Selva

2019-09-18 11:47:30

 

 

El Consell transporta un total de 2.160 alumnes diàriament i serveix 4.000 menús diaris

Les xifres d’aquest curs són lleugerament superiors a les del curs 2018-2019

Un total de 24.820 alumnes han iniciat el curs escolar 2019/2020 aquest dijous, 12 de setembre, a la comarca de la Selva. Aquests alumnes estan repartits en un total de 1.059 grups entre educació infantil, primària, secundària, batxillerat, cicles de grau mitjà i cicles de grau superior.

Si bé les xifres són molt similars a les del curs anterior, el curs actual comença amb un lleuger increment respecte del curs 2018/2019 ja que l’any passat van iniciar el curs un total de 24.208 alumnes. Això significa que hi ha hagut un increment de 612 alumnes en el còmput general.

A la comarca de la Selva han iniciat el curs escolar un total de 4.521 alumnes a educació infantil i 10.181 a educació primària. Pel que fa a l’educació secundària, el curs ha començat amb un total de 7.289 i a batxillerat un total de 1.254 alumnes.

Quant als cicles es refereix, aquest curs hi haurà un total de 894 alumnes de cicles de grau mitjà i un total de 681 alumnes de cicles de grau superior.

 

                                   Serveis delegats al Consell Comarcal de la Selva

Pel que fa als serveis de transport i menjador escolar, el Consell Comarcal de la Selva transporta un total de 2.160 alumnes diàriament i coordina un total de 4.065 menús diaris. Pel que fa els ajuts concedits, enguany l’ens selvatà ha concedit un total de 2.483 ajuts de menjador que representen un 1.453.607€ concedits en ajuts de menjador en primera convocatòria.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reunió de directors dels centres escolars de la Selva per preparar el nou curs

2019-07-05 12:31:00

 

En la sessió, que s’ha portat a terme aquest matí a l’ens comarcal, també s’ha fet una anàlisi del funcionament dels serveis durant el curs 2019/20

 

El Consell Comarcal de la Selva ha organitzat una sessió de treball amb els màxims responsables dels centres per fer una anàlisi del curs finalitzat i, alhora, presentar les novetats i les propostes de millores per al pròxim curs 2019/2020.


Després de la valoració de l’actual curs escolar, s’han donat a conèixer algunes de les propostes i novetats per al curs vinent com: el servei de menjador escolar –controls de monitoratge, auditories-, programa de revisió de menús escolars, subvencions a les AMPA’S per a menjadors educatius, convenis de menjador escolar amb les AMPAs, suport a alumnes amb necessitats educatives especials als menjadors, servei de transport escolar –nova adjudicació-, tramitació dels ajuts de menjador i transport –col•lectiu i AIDs.
 

Abans del torn obert de paraules, s’han donat a conèixer altres propostes d’ofertes als centres escolars de la comarca com la de medi ambient i el del castell de Montsoriu, entre altres.

La sessió d’avui també ha servit per donar a conèixer l’equip del servei d’Educació del Consell, que està adscrit al Departament de Serveis a la Ciutadania, que recentment ha incorporat una nova tècnica, la Cristina Sibina després de la jubilació del tècnic Joan Carles Codolà, fa poc més de dues setmanes. L’equip d’Educació del Consell està format per dos tècnics, una administrativa i un cap de departament.

La reunió dels directors dels centres escolars de la Selva ha finalitzat amb un torn obert de paraules, que ha durat aproximadament mitja hora, i que ha permès un intercanvi d’opinions entre els diversos docents de la comarca.

 

Les famílies valoren positivament el servei de menjador escolar que ofereix el Consell Comarcal de la Selva

0000-00-00 00:00:00


Mes de 500 persones responen a l’enquesta per valorar el servei de menjador escolar a la comarca de la Selva

 

Dues de cada tres persones recomanarien el servei ofert pel Consell Comarcal de la Selva


El Consell Comarcal de la Selva ha elaborat una enquesta a través de la seva pàgina web per avaluar i conèixer l’opinió dels usuaris del servei de menjador escolar sobre diferents aspectes de la gestió del servei. L’enquesta, que en les primeres setmanes ha rebut més de 500 respostes (el servei té més de 4.000 comensals diaris, repartits en 31 menjadors escolars), demana l’avaluació de diferents aspectes com la valoració de la quantitat i la qualitat del menjar, la comunicació amb el personal del servei, l’atenció i la disponibilitat del monitoratge i del coordinador del centre, o el projecte pedagògic, entre d’altres.

L’enquesta revela que dos de cada tres usuaris valoren de forma positiva tant la qualitat com la quantitat del menjar que s’ofereix. Altres aspectes ben valorats són les facilitats de comunicació que hi ha amb la coordinadora de cada menjador i l’atenció que es dona als usuaris amb al•lèrgies o intoleràncies, ja que 9 de cada 10 respostes rebudes mostren la seva satisfacció amb les atencions que es donen a aquestes necessitats.

El Consell Comarcal de la Selva ha valorat molt positivament el resultat que s’ha obtingut amb aquesta enquesta. En aquest sentit, el president de l’ens selvatà, Salvador Baliu considera que “juntament amb les auditories externes elaborades pel Departament de Salut de la Generalitat i les que fan els nostres tècnics, aquesta enquesta ha servit per tenir una valoració directa dels usuaris del menjador escolar, que ens ha d’ajudar a implementar una millora contínua del servei”.

De fet, hi ha algunes propostes de millora, sorgides arran de l’enquesta en què ja s’està treballant de manera conjunta tant amb l’empresa que gestiona el servei com amb el Departament de Salut, com poden ser la millora de la qualitat de determinades matèries primeres o l’ús de l’oli d’oliva per fregir, entre d’altres.

El preu del menjador escolar és el punt amb més discrepàncies, ja que la meitat dels usuaris el consideren inadequat


Un dels apartats on hi ha certa disconformitat per part dels usuaris és el preu del servei de menjador (actualment el preu diari està establert en 5,55 euros), ja que el 53% no el troben adequat. Balliu, però, explica que “el preu no s’ha tocat des del curs 2013-14 i actualment està situat en la banda baixa dels preus del menjador escolar del nostre territori”. A més, considera que està molt ajustat tenint en compte que inclou tant el menjar com el servei de monitoratge.

Sobre la freqüència del productes servits, més del 75% de les persones que han contestat l’enquesta hi estan conformes. A més, com que l’enquesta permet fer suggeriments, s’ha observat que una de les demandes majoritàries és incrementar la freqüència d’alguns tipus de menjar com ara el peix o determinats productes integrals.

La consellera comarcal d’Ensenyament, M. Àngela Cuatrecasas, ha assenyalat que ”incidirem en aquells aspectes que generen més insatisfacció en els comensals i treballarem per atendre el suggeriments i peticions, sempre preservant les recomanacions del Departament de Salut i les línies bàsiques de la piràmide alimentària”.

En aquesta línia, Cuatrecasas ha manifestat: “Estem molt satisfets amb la bona acollida que ha tingut l’enquesta, i per això agraeixo especialment la resposta dels usuaris que l’han contestat.

Totes les opinions recollides ens serveixen per detectar aspectes per seguir millorant i, al mateix temps, la valoració global ens satisfà per la bona acollida mostrada en un servei tan important i sensible com és el menjador escolar.”

Finalment, la consellera comarcal ha volgut destacar “la bona valoració de les activitats extraescolars que s’organitzen durant el temps del migdia”, amb respostes positives per part de més del 75% dels enquestats, fet que referma l’aposta feta des de l’ens selvatà a l’hora de donar subvencions a les AMPA de les escoles per a l’organització d’activitats educatives i lúdiques durant l’horari del menjador escolar.

 

 


 

 

L'exposició de l'artista ARC PUJOL arriba a Vilobí d'Onyar en el marc de l'Art en Ruta, que promou el Consell Comarcal de la Selva

2018-10-18 12:04:50

La mostra es pot visitar a Can Roscada durant tot el cap de setmana, coincidint amb la Fira de la Llet
“Art en Ruta”té la finalitat de crear un circuit anual expositiu, promoure les obres dels artistes i oferir una plataforma conjunta de promoció del talent artístic de la comarca

L’exposició de l’artista ARC PUJOL es pot visitar a la sala d’exposicions de Can Roscada de Vilobí d’Onyar els pròxims dies 20 i 21 d’octubre. La mostra Bloqueig de ARC Pujol, s’emmarca dins el projecte Art en Ruta, que impulsa el Consell Comarcal de la Selva.

L’escultor ARC Pujol proposa una exposició de 17 escales de bronze i alumini, un passeig sense fi que ens convida a descobrir l’espai i la forma, volums i corbes, moviment i reflex d’unes peces impossibles.


L’exposició ha estat seleccionada en la primera edició del programa “Art en Ruta”, promogut pel Consell Comarcal de la Selva que té la finalitat de crear un circuit anual expositiu, promoure les obres dels artistes i oferir una plataforma conjunta de promoció del talent artístic de la comarca. La selecció de les obres es va fer a partir d'una convocatòria oberta on van participar un total d'onze artistes de diferents disciplines vinculats a la comarca de la Selva.


El Consell Comarcal de la Selva s'encarrega de gestionar i coordinar l'exposició (transport, instal•lació) organitzar-ne el calendari de presentacions i fer-ne la divulgació i la comunicació en cada cas, amb el suport dels ajuntaments que participen en aquest projecte.


Art en Ruta és una acció dins el marc de la iniciativa SelvaCultura, que també inclou el portal "www.selva.cultura.cat" de promoció de l'activitat cultural de la comarca de la Selva, les jornades "Cultura, creativitat i desenvolupament local" i el Dossier de professionals de les arts escèniques i la música de la Selva.

Amb aquest projecte, el Consell Comarcal de la Selva preveu seguir donant suport a la promoció de l'escena cultural com a factor de dinamització social i econòmica de la comarca.
Més info www.selvacultura.cat

 

 

 

Un total de 24.208 alumnes inicien el curs escolar a la comarca de la Selva

2018-09-13 12:36:20

El Consell transporta un total de 2.000 alumnes diàriament i serveix 3.600 menús diaris

 


Les xifres d’aquest curs són lleugerament inferiors a les del curs 2017-2018


Un total de 24.208 alumnes han iniciat el curs escolar 2018/2019 aquest dimecres, 13 de setembre, a la comarca de la Selva. Aquests alumnes estan repartits en un total de 1.057 grups entre educació infantil, primària, secundària, batxillerat, cicles de grau mitjà i cicles de grau superior.

Si bé les xifres són molt similars a les del curs anterior, el curs actual comença amb un lleuger descens respecte del curs 2017/2018 ja que l’any passat van iniciar el curs un total de 24.994 alumnes, que estaven repartits en 1062 aules. Això significa que hi ha hagut un descens de 786 alumnes en el còmput general.

A la comarca de la Selva han iniciat el curs escolar un total de 4.475 alumnes a educació infantil i 10.295 a educació primària. Pel que fa a l’educació secundària, el curs ha començat amb un total de 6.583 i a batxillerat un total de 1.311 alumnes.

Quant als cicles es refereix, aquest curs hi haurà un total de 901 alumnes de cicles de grau mitjà i un total de 643 alumnes de cicles de grau superior.

 

 

 

Concessió de la primera convocatòria d'ajuts individuals de menjador escolar per al curs 2018/2019

2018-09-13 12:48:43

Ja podeu consultar la concessió de la primera convocatòria dels ajuts individuals de menjador escolar per al curs escolar 2018/2019.

https://www.selva.cat/webseu/index.php/serveis-a-la-ciutadania/525-edicte-sobre-la-concessio-de-la-primera-convocatoria-dels-ajuts-individuals-de-menjador-escolar-per-al-curs-2018-2019

 

Reunió dels directors dels centres escolars per preparar el nou curs

0000-00-00 00:00:00

 

El Consell Comarcal de la Selva ha organitzat una sessió de treball amb els màxims responsables dels centres per fer una anàlisi del curs finalitzat i, alhora, presentar les novetats i les propostes de millores per al pròxim curs 2018/2019.


Després de la valoració de l’actual curs escolar, s’han donat a conèixer algunes de les propostes i novetats per al curs vinent com: el servei de menjador escolar –controls de monitoratge, auditories-, programa de revisió de menús escolars, subvencions AMPA’S per a menjadors educatius, convenis de menjador escolar amb les AMPAs, suport a alumnes amb necessitats educatives especials als menjadors, servei de transport escolar –nova adjudicació-, tramitació dels ajuts de menjador i transport –col•lectiu i AIDs.
En el transcurs de la sessió han intervingut altres àrees del Consell com la de Medi Ambient o Cultura, entre altres.


La sessió ha anat a càrrec dels responsables d’Educació del Consell Comarcal de la Selva: Jordi Solà –cap del departament de Serveis a la Ciutadania-, i els tècnics Joan Carles Codolà i Agustí Fernández, i la consellera d’Educació, Maria Àngela Cuatracases.


A la reunió hi han participat la major part dels directors dels centres escolars de la comarca de la Selva.
 

 

El president del Consell Comarcal de la Selva visita els alumnes que participen en el taller de robòtica durant l'horari de menjador de l'escola de Riudarenes

2018-04-05 12:44:18

Salvador Balliu ha pogut veure in situ les activitats organitzades per l’AMPA de l’escola i subvencionades per l’ens selvatà
 


Aquesta subvenció anual es fa a les AMPA de les escoles usuàries del servei de menjador del Consell Comarcal per als cursos 2016-2017, 2017-2018 i 2018-2019

 

El president del Consell Comarcal de la Selva ha visitat els alumnes que participen en el taller de robòtica durant l’horari de menjador escolar de l’escola Joaquim Boada de Riudarenes aquest dimecres al migdia. L’AMPA de l’escola de Riudarenes ha incorporat aquest curs 2017/2018 un taller de robòtica que es fa durant l’horari de menjador gràcies a la subvenció que ha rebut del Consell Comarcal de la Selva.


Aquesta activitat, que es coordina amb l’escola, es fa durant l’horari de menjador escolar dos dies a la setmana amb un grup de vint alumnes. Des de la seva posada en funcionament, aquesta iniciativa ha tingut una molt bona acollida entre els alumnes.

Per això, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha volgut visitar in situ el menjador d’aquesta escola i conèixer de primera mà com està funcionant aquest projecte en el seu primer any de funcionament. Salvador Balliu ha recordat que “l’escola de Riudarenes, a l’igual que 30 centres educatius més de la comarca, es varen acollir a la convocatòria que varen obrir a finals del curs passat i que anava destinada exclusivament a finançar despeses o inversions que repercuteixin directament en el servei de menjador escolar.”

Així, d’una banda, es financen aquelles inversions en instal·lacions a la mateixa escola o en diferents tipus d’equipaments, sempre que estiguin relacionats amb activitats que es duguin a terme durant l’horari escolar; i, de l’altra, els projectes d’educació social i en el lleure durant l’horari de menjador escolar, que comportin la necessitat de subcontractar professionals o empreses per desenvolupar-los o la necessitat d’adquirir material o equipaments necessaris per dur-los a terme. En el cas de l’escola Josep Boada de Riudarenes, es va presentar un projecte de treballar les competències emocionals de l’alumne.

Balliu ha volgut incidir una vegada més, tal com ja va fer quan es va fer la presentació d’aquest projecte, en el fet que “s’exclouen totes aquelles despeses que comportin només la contractació de monitoratge durant l’horari de menjador sense que hi hagi un projecte consistent al darrere, així com la inversió en materials i utillatge relacionats amb la prestació del servei de cuina i menjador, que han d’anar a càrrec de l’empresa adjudicatària.” I és que, tal com ha recordat Balliu, aquests diners provenen del cànon de l’empresa que presta el servei de menjador escolar a les escoles gestionades pel Consell Comarcal. Aquest cànon són uns diners que, tal com assegura Balliu, “revertiran íntegrament a aplicar millores en aquest servei que té delegat el Consell Comarcal”.

Les convocatòries d’ajuts per a cadascun dels cursos seran de 120.000 €, amb una dotació màxima de 5.000 € per escola i curs


Les escoles el menjador de les quals és gestionat pel Consell Comarcal de la Selva han pogut accedir a una dotació màxima de 5.000 € per escola i curs. A cada curs s’invertiran un total de 120.000 €, i, per tant, el total de les convocatòries d’ajuts per al curs passat, l’actual 2017-2018 i el pròxim 2018-2019 serà de 360.000 €.


Així, el Consell Comarcal de la Selva destinarà un total de 360.000 € a projectes per als menjadors escolars en els propers tres anys. Aquesta convocatòria anual de subvencions anirà destinada a les AMPA de les escoles usuàries del servei de menjador del Consell Comarcal de la Selva.

 

 

Servei d'Educació del Consell Comarcal de la Selva: Convocatòria de Vaga 8 de novembre

2017-11-07 11:26:25


Amb independència de la decisió que pugui prendre cada centre, des del Consell Comarcal de la Selva es garantiran els serveis mínims següents:

- Servei de transport escolar: al matí per a totes les parades i a la tarda només a les rutes que hagin tingut usuaris al matí.

Nota: Degut a la vaga convocada per demà dia 8 de novembre, hi pot haver incidències en el normal funcionament del transport escolar.

- Servei de menjador escolar: funcionament del servei, amb un terç de la plantilla de monitoratge, com a mínim.

 

El curs escolar 2017/2018 comença amb tota normalitat a la comarca de la Selva

0000-00-00 00:00:00


Enguany, l’ens comarcal organitza el transport d’un total de 2100 nens de la Selva, distribuïts en 57 rutes


El curs escolar 2017/2018 ha començat amb tota normalitat a la comarca de la Selva. Un total de 21.453 alumnes han començat el curs escolar a la comarca de la Selva aquest dimarts, 12 de setembre. Aquests alumnes es reparteixen en un total de 1.061 grups d’educació infantil, educació primària, educació secundària i graus formatius de cicle mitjà i cicle superior.

Enguany, el Consell Comarcal de la Selva organitza el transport d’un total de 2100 alumnes, que es reparteixen en 57 rutes de transport. D’aquests alumnes que utilitzen el servei de transport, un total de 122 reben un ajut del 100 per cent del cost del servei, 166 se’ls ha atorgat un ajut del 50 per cent del cost del servei i la resta paguen el total del cost del servei. L’import inicial d’aquests ajuts que ja s’han atorgat suposen un total de 56.580 €.

Pel que fa als alumnes que utilitzaran el menjador escolar dels centres gestionats pel Consell Comarcal de la Selva, aquest curs són un total de 3700 nens. D’aquests, 579 disposen d’un ajut del cent per cent del cost del servei, 1.616 tenen un ajut del 50 per cent del cost del servei i la resta han de pagar el cost total d’aquest servei de menjador. Aquest curs, el Consell Comarcal de la Selva ha incrementat en un 30 per cent els ajuts de menjador. Així, l’import que es destina per als ajuts de menjador és de 1.302.000 €, una xifra que representa un 30 per cent més que l’any anterior en aquestes mateixes dates d’inici de curs.

Aquest nou curs escolar, l’ens comarcal gestiona el menjador d’un total de 31 escoles i llars d’infants. Pel que fa a la infraestructura d’aquests centres, és gairebé idèntica a la de l’any anterior, ja que no hi ha hagut gaires variacions.


Inici del curs escolar a les comarques gironines

Pel que fa al total de la demarcació de Girona, aquest nou curs arrenca amb un total de 120.598 alumnes, una xifra pràcticament igual a la de l'any passat. Els canvis més significatius es donen a educació infantil, on hi ha la davallada més gran fins ara: d'un
2,95 %. Els alumnes de 3 a 6 anys passen de 22.689 a 22.019. En canvi, les xifres de secundària es mantenen gairebé idèntiques a les del curs passat i arriben amb un total de 31.007 estudiants. Aquest curs escolar 2017/2018 hi hauran 120.598 alumnes a les aules.


 

 

El president del Consell Comarcal de la Selva visita els alumnes que participen en el coneixement de jocs i danses tradicionals durant l'horari de menjador de l'escola La Benaula de Caldes de Malavella

0000-00-00 00:00:00


Salvador Balliu ha pogut veure in situ les activitats organitzades per l’AMPA de l’escola i subvencionades per l’ens selvatà
Aquesta subvenció anual es fa a les AMPA de les escoles usuàries del servei de menjador del Consell Comarcal per als cursos 2016-2017, 2017-2018 i 2018-2019

 

L’AMPA de l’escola La Benaula de Caldes de Malavella ha incorporat aquest curs 2016/2017 diverses activitats obertes que es realitzen durant l’horari de menjador gràcies a la subvenció que ha rebut del Consell Comarcal de la Selva. Aquestes activitats, que es coordinen amb l’escola, es fan durant l’horari de menjador escolar i consisteixen en el coneixement de jocs i danses tradicionals. Així, els alumnes disposen de monitors que proposen activitats adients a cada edat durant tot l’horari del menjador. Aquesta iniciativa, que ha tingut una molt bona acollida entre els pares i també entre els mateixos alumnes, s’ha pogut dur a terme gràcies a la subvenció que l’ens comarcal ha fet a l’AMPA d’aquesta escola.


Per això, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha volgut visitar in situ el menjador d’aquesta escola i conèixer de primera mà com està funcionant aquest projecte.
Salvador Balliu, ha recordat que “l’escola La Benaula de Caldes de Malavella, a l’ igual que 29 centres educatius més de la comarca, es van acollir a la convocatòria que varen obrir a finals del curs passat i que anava destinada exclusivament a finançar despeses o inversions que repercuteixin directament en el servei de menjador escolar.”


Així, d’una banda, es finançaran aquelles inversions en instal•lacions a la mateixa escola o en diferents tipus d’equipaments, sempre que estiguin relacionats amb activitats que es duguin a terme durant l’horari escolar; i, de l’altra, els projectes d’educació social i en el lleure durant l’horari de menjador escolar, que comportin la necessitat de subcontractar professionals o empreses per desenvolupar-los o la necessitat d’adquirir material o equipaments necessaris per dur-los a terme. En el cas de l’escola La Benaula, l’AMPA va presentar un projecte d’integració i treball en equip com és el coneixement dels jocs i danses tradicionals i el coneixement d’altres disciplines.


Balliu ha volgut incidir, tal com ja va fer el dia de la presentació d’aquest projecte, en el fet que “s’exclouen totes aquelles despeses que comportin només la contractació de monitoratge durant l’horari de menjador sense que hi hagi un projecte consistent al darrere, així com la inversió en materials i utillatge relacionats amb la prestació del servei de cuina i menjador, que han d’anar a càrrec de l’empresa adjudicatària.” I és que, tal com ha recordat Balliu, aquests diners provenen del cànon de l’empresa que presta el servei de menjador escolar a les escoles gestionades pel Consell Comarcal. Aquest cànon són uns diners que, tal com assegura Balliu, “revertiran íntegrament a aplicar millores a aquest servei que té delegat el Consell Comarcal”.


Les convocatòries d’ajuts per a cadascun dels cursos seran de 120.000 €, amb una dotació màxima de 5.000 € per escola i curs

Les escoles el menjador de les quals és gestionat pel Consell Comarcal de la Selva han pogut accedir a una dotació màxima de 5.000 € per escola i curs. A cada curs s’invertiran un total de 120.000 €, i, per tant, el total de les convocatòries d’ajuts per al curs actual i els dos propers (2017-2018 i 2018-2019) serà de 360.000 €.
Així, el Consell Comarcal de la Selva destinarà un total de 360.000 € a projectes per als menjadors escolars en els propers tres anys. Aquesta convocatòria anual de subvencions anirà destinada a les AMPA de les escoles usuàries del servei de menjador del Consell Comarcal de la Selva.

 

 

El president del Consell Comarcal de la Selva visita els alumnes que fan anglès durant l'horari de menjador de l'escola Salvador Espriu de Vidreres

2016-12-20 10:14:20

Salvador Balliu ha pogut veure in situ l’activitat en anglès, organitzada per l’AMPA de l’escola i subvencionada per l’ens selvatà
 

Aquesta subvenció anual es fa a les AMPA de les escoles usuàries del servei de menjador del Consell Comarcal per als cursos 2016-2017, 2017-2018 i 2018-2019


L’AMPA de l’Escola Salvador Espriu de Vidreres ha incorporat aquest curs 2016/2017 una activitat en anglès que es realitza durant l’horari de menjador gràcies a la subvenció que ha rebut del Consell Comarcal de la Selva. Aquesta activitat, que es coordina amb l’escola, es realitza durant l’horari de menjador escolar i consisteix a aprendre jugant en anglès. Així, els alumnes disposen d’una monitora nativa durant tot l’horari del menjador. Aquesta iniciativa, que ha tingut una molt bona acollida entre els pares i també entre els mateixos alumnes, s’ha pogut dur a terme gràcies a la subvenció que l’ens comarcal ha fet a l’AMPA d’aquesta escola.

Per això, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha volgut visitar in situ el menjador d’aquesta escola i conèixer de primera mà com està funcionant aquest projecte.
El president de l’ens selvatà, Salvador Balliu, ha recordat que “l’Escola Salvador Espriu es va acollir a la convocatòria que varen obrir a finals del curs passat i que anava destinada exclusivament a finançar despeses o inversions que repercuteixin directament en el servei de menjador escolar.”

Així, d’una banda, es finançaran aquelles inversions en instal•lacions a la mateixa escola o en diferents tipus d’equipaments, sempre que estiguin relacionats amb activitats que es duguin a terme durant l’horari escolar; i de l’altra, els projectes d’educació social i en el lleure durant l’horari de menjador escolar, que comportin la necessitat de subcontractar professionals o empreses per desenvolupar-los o la necessitat d’adquirir material o equipaments necessaris per dur-los a terme. En el cas de l’Escola Salvador Espriu de Vidreres, l’AMPA va presentar un projecte d’educació especial com és el de l’aprenentatge de l’anglès d’una forma lúdica.

Balliu ha volgut incidir, tal com ja va fer el dia de la presentació d’aquest projecte, en el fet que: “s’exclouen totes aquelles despeses que comportin només la contractació de monitoratge durant l’horari de menjador sense que hi hagi un projecte consistent al darrere, així com la inversió en materials i utillatge relacionats amb la prestació del servei de cuina i menjador, que han d’anar a càrrec de l’empresa adjudicatària.” I és que, tal com ha recordat Balliu, aquests diners provenen del cànon de l’empresa que presta el servei de menjador escolar a les escoles gestionades pel Consell Comarcal. Aquest cànon són uns diners que, tal com assegura Balliu, “revertiran íntegrament a aplicar millores a aquest servei que té delegat el Consell Comarcal”.

Les convocatòries d’ajuts per a cadascun dels cursos seran de 120.000 euros, amb una dotació màxima de 5.000 € per escola i curs


Les escoles el menjador de les quals és gestionat pel Consell Comarcal de la Selva han pogut accedir a una dotació màxima de 5.000 euros per escola i curs. Cada curs s’invertiran un total de 120.000 €, i per tant, el total de les convocatòries d’ajuts per al curs actual i els dos propers 2017-2018 i 2018-2019) serà de 360.000 euros.
Així, el Consell Comarcal de la Selva destinarà un total de 360.000 € a projectes per als menjadors escolars en els propers tres anys. Aquesta convocatòria anual de subvencions anirà destinada a les AMPA de les escoles usuàries del servei de menjador del Consell Comarcal de la Selva.


 

 

Diversos instituts de la Selva participen a la Transelva 2016

2016-10-11 10:49:12

 Després d'un primer intent ajornat per la pluja, la cursa es va dur a terme els dies 7 i 8 d’octubre, amb els alumnes i professors que formen part dels comitès ambientals dels instituts


Tots els instituts adherits al programa Escoles Verdes de la comarca de la Selva -Antoni Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm, Montsoriu d'Arbúcies, El Bruc de Riells i Viabrea, Rocagrossa de Lloret de Mar, Santa Coloma de Farners, Sils, Vescomtat de Cabrera d'Hostalric i Vidreres- es van coordinar per organitzar i dur a terme, el passat cap de setmana, la Transelva 2016, que va recòrrer de Sant Hilari Sacalm a Lloret de Mar. Tot que la primera previsió de dates, però, era realitzar-la el 13 i 14 de maig, per motius d’una meteorologia adversa es va haver d’ajornar.

Aquesta cursa pretenia donar conèixer la diversitat de la comarca, observar l'aprofitament dels recursos naturals i l'impacte humà, difondre, mitjançant les noves tecnologies, tant el patrimoni natural com el cultural i divulgar les problemàtiques ambientals que cal corregir.

La ruta es dividia en 4 trams. Els dos primers (tram 1 i tram 2) es van desenvolupar el primer dia i els dos següents (tram 3 i tram 4), el segon. Així, el divendres 7 d’octubre es va fer el tram 1 (Sant Hilari - Joanet - Sant Pere Cercada) i el tram 2 (Sant Pere Cercada - Santa Coloma de Farners, i es va fer nit a l’institut de la capital selvatana). Pel que fa al segon dia, es va dur a terme el tram 3 (Santa Coloma de Farners - Estanys de Sils - Vidreres) i el tram 4 (Vidreres - Lloret de Mar).

La consellera d’Ensenyament del Consell Comarcal de la Selva, M. Àngela Cuatratrecases, va participar a l’acte de sortida que es va fer a Sant Hilari. Uns instants abans de la sortida va dirigir unes paraules a tots els participants, tant alumnes com professors, i els va encoratjar a gaudir d’aquesta iniciativa, tal com ja havien fet prèviament en la preparació del projecte.

Els participants eren alumnes i professors dels comitès ambientals de cada un dels instituts –entorn d’uns 90 participants- , que durant els mesos previs havien preparat els continguts del tram que tenen assignat. Una de les tasques prèvies que havien realitzat era la creació dels escenaris amb l'aplicació EDULOC i penjar-hi informació. Es tracta d'una aplicació creada per l'empresa Itinerarium que incorpora dispositius mòbils amb GPS per al treball en projectes sobre el territori, una eina que permet a professors, alumnes i famílies poder crear itineraris, escenaris i experiències basades en la localització.

Aquesta acció en el territori té el suport dels departaments d'Ensenyament i Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de la Selva, els ajuntaments dels municipis implicats i les AMPA respectives. Les trobades del professorat, preparatòries de l'acció, han comptat amb la coordinació de TOSCA, Serveis Ambientals d’Educació i Turisme, responsable de l’assessoria del Programa Escoles Verdes a comarques gironines per a la formació en educació ambiental.

El projecte TRANSELVA té com a antecedents les trobades de comitès ambientals que des de l'any 2008 realitzen els instituts amb distintiu Escola Verda de la comarca de la Selva i respon a la demanda de passar de compartir les experiències d'accions ambientals de cada centre a realitzar-ne una de col•lectiva.

 

 

El Consell Comarcal signa un conveni de col·laboració amb el Centre d'Educació Especial Ventijol per al finançament del servei de piscina escolar

2016-08-11 06:24:09

 

El Consell i diversos ajuntaments col•laboraran durant els propers quatre anys en el manteniment del servei de piscina del centre

 

El Consell Comarcal de la Selva ha signat un conveni de col•laboració amb el Centre d’Educació Especial Ventijol de Blanes que permetrà el manteniment de la piscina escolar. Aquest acord permetrà que els alumnes provinents de diversos municipis de la comarca de la Selva amb discapacitats cognitives i motrius que els impedeixen assistir a l’escola ordinària dels seus pobles puguin gaudir de la realització d’activitats pedagògiques i, especialment, psicomotrius i de lleure a la piscina del centre. Per això, amb la signatura d’aquest conveni, que es va fer el passat 19 de juliol, tant el Consell Comarcal de la Selva com diversos ajuntaments de la comarca van manifestar la voluntat expressa de contribuir amb el Centre d’Educació Especial Ventijol per tal que es realitzin les actuacions necessàries i coordinar els ajuts financers disponibles per a possibilitar el manteniment de la piscina del centre escolar Ventijol.

La signatura del conveni ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i el director de l’Escola d’Educació Especial Ventijol, Xavier Hernaéz. En el transcurs de l’acte de signatura, tots dos representants han destacat la voluntat que hi va haver des del primer moment per part del Consell Comarcal de la Selva i, també, per part de la majoria d’ajuntaments de la comarca de la Selva perquè aquests nens i nenes de diverses poblacions de la comarca amb discapacitats cognitives i motrius que els impedeixen assistir a l’escola ordinària dels seus pobles, i que requereixen més recursos humans i econòmics que la resta de centres, puguin fer activitats pedagògiques i, especialment, psciomotrius i de lleure a la piscina del centre.

Per això, des del Consell, tal com ha recordat Balliu: “En el Consell d’Alcaldes del mes de març es va acordar poder donar resposta a la petició que ens havia fet arribar l’escola per tal que aquests joves puguin realitzar activitats pedagògiques i, especialment psicomotrius i de lleure a la piscina del centre.” Finalment, això ha estat possible i a més del Consell Comarcal hi col•laboren diversos ajuntaments de la comarca.

El director del Centre, Xavier Hernaéz, i el mateix president del Consell, Salvador Balliu, han mostrat la seva satisfacció per haver aconseguit tirar endavant aquest conveni, que contribuirà favorablement en l’aprenentatge d’aquests alumnes i de les seves famílies.

Els ajuntaments faran una aportació econòmica anual amb liquidació prèvia del Consell Comarcal pel que fa al curs escolar 2015/2016, de 156,86 € per alumne empadronat en el seu municipi, i per al manteniment de la piscina escolar. El pagament de les aportacions econòmiques dels ajuntaments queda condicionat al fet que els ajuntaments signin els convenis respectius amb el Consell Comarcal, i es farà efectiu pel Consell Comarcal durant el mes d’agost, o, en cas que no sigui possible, un cop signat el conveni amb l’Ajuntament.

A més, el Consell Comarcal de la Selva serà l’encarregat de la coordinació entre els ajuntaments i la direcció del Centre d’Educació Especial Ventijol com a gestor del servei de piscina. Així mateix, realitzarà el pagament centralitzat al Centre de totes les aportacions econòmiques destinades a aquesta activitat, tant les aportades directament pel mateix Consell Comarcal com les rebudes dels diversos ajuntaments de la comarca.

Per la seva part, la direcció del Centre d’Educació Especial Ventijol facilitarà tota la informació requerida pel Consell Comarcal de la Selva i destinarà les aportacions econòmiques rebudes al manteniment de la piscina del centre escolar.

En l’acte també hi ha participat també la consellera d’Ensenyament, M. Àngela Cuatrecases; el director del Centre d’Educació Especial Ventijol, Xavier Hernáez; el gerent del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals; els responsables de l’AMPA del Centre i els tècnics d’ensenyament de l’ens comarcal.
 

 

El Consell Comarcal de la Selva signa un conveni de col·laboració amb l'AMPA del Centre d'Educació Especial Ventijol per a l'activitat del casal d'estiu

0000-00-00 00:00:00

Aquest conveni permetrà que els alumnes d’aquest centre gaudeixin d’activitats pedagògiques durant els mesos de vacances escolars

El Consell i diversos ajuntaments col•laboraran durant els propers quatre anys en les activitats d’estiu d’aquest centre

El Consell Comarcal de la Selva ha signat un conveni de col•laboració amb l’Associació de Mares i Pares (AMPA) del Centre d’Educació Especial Ventijol de Blanes per a l’activitat del casal d’estiu 2016. Aquest acord permetrà que els alumnes provinents de diversos municipis de la comarca de la Selva amb discapacitats cognitives i motrius que els impedeixen assistir a l’escola ordinària dels seus pobles puguin gaudir d’un casal d’estiu durant els mesos de vacances escolars. Aquest casal però, atesa la situació dels alumnes, requereix més recursos humans i econòmics que la resta de centres per a la realització d’activitats pedagògiques. Per això, amb la signatura d’aquest conveni, que s’ha fet aquest dimarts, 19 de juliol, tant el Consell Comarcal de la Selva com diversos ajuntaments de la comarca han manifestat la voluntat expressa de contribuir amb el Centre d’Educació Especial Ventijol per tal d’assegurar el manteniment d’aquestes activitats que beneficien els seus alumnes.

La signatura del conveni ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu i de la presidenta de l’Associació de Mares i Pares de l’Escola d’Educació Especial Ventijol (AMPA), Crisitna Garrido. Tots dos representants han destacat la voluntat que hi va haver des del primer moment per part del Consell Comarcal de la Selva i, també, per part de la majoria d’ajuntaments de la comarca de la Selva perquè aquests nens i nenes de diverses poblacions de la comarca amb discapacitats cognitives i motrius poguessin gaudir d’una activitat d’aquestes característiques durant les vacances d’estiu. Per això, des del Consell, tal com ha recordat Balliu: “ En el Consell d’Alcaldes del mes de març es va acordar poder donar resposta a la petició que l’AMPA d’aquesta escola ens havia fet arribar per tal que aquests joves no es quedessin sense casal d’estiu.” Finalment, això ha estat possible i a més del Consell Comarcal hi col•laboren diversos ajuntaments de la comarca.

Tant Salvador Balliu com Cristina Garrido han mostrat la seva satisfacció per haver aconseguit tirar endavant aquest conveni que contribuirà favorablement en l’aprenentatge d’aquests alumnes i de les seves famílies.

Així, el Consell Comarcal de la Selva aportarà de 400 € per alumne i usuari del casal d’estiu durant el període de juliol i agost –200 euros mensuals-. El pagament d’aquesta aportació es farà durant el mes de juliol de cada any per part del Consell Comarcal de la Selva. A més, l’ens comarcal també es farà càrrec de la contractació i del cost del servei de taxi necessari per al transport dels alumnes de la zona interior de la comarca que assisteixin al casal, des de la seva residència fins al centre d’educació especial. Pel que fa als ajuntaments, aportaran anualment al Consell Comarcal 300 € per alumne empadronat en el seu municipi per al funcionament del casal d’estiu durant el període de juliol i agost –150 € mensuals.

A més, el Consell Comarcal de la Selva serà l’encarregat de la coordinació entre els ajuntaments i l’AMPA del Centre d’Educació Especial Ventijol com a gestora del casal d’estiu 2016. Així mateix, realitzarà el pagament centralitzat a l’AMPA d’aquest Centre de totes les aportacions econòmiques destinades a aquesta activitat, tant les aportades directament pel mateix Consell Comarcal com les rebudes dels diversos ajuntaments de la comarca.

Per la seva part, l’AMPA de l’Escola d’Educació Especial Ventijol facilitarà tota la informació requerida pel Consell Comarcal de la Selva i destinarà les aportacions econòmiques rebudes a les activitats pròpies del casal d’estiu de juliol i agost 2016.

En l’acte d’aquest dimarts al migdia hi ha participat també la consellera d’Ensenyament, M. Àngela Cuatrecases; el director del Centre d’Educació Especial Ventijol, Xavier Hernáez i la tresorera, així com el gerent del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals i els tècnics d’ensenyament.
 

 

Reunió de directors dels centres escolars de la Selva per preparar el nou curs

2016-07-07 12:59:50

En la sessió, que s’ha portat a terme aquest matí a l’ens comarcal, també s’ha fet una anàlisi del funcionament dels serveis durant el curs 2015/16

 

El Consell Comarcal de la Selva ha reunit els directors dels centres escolars de la Selva per tal de preparar el nou curs escolar 2016-2017. Així, en el transcurs de la sessió, s’han donat a conèixer les novetats i propostes com ara l’organització general del servei, la tramitació dels ajuts de menjadors, els ajuts de transport (col•lectiu i AID) i també com es farà el seguiment del servei de menjador escolar.

En el transcurs de la sessió també s’ha fet una anàlisi del funcionament dels serveis del curs que s’ha finalitzat recentment. També s’ha fet la presentació del nou projecte de subvenció per als menjadors escolars. Aquesta subvenció anual, que incorporarà l’ens comarcal el curs vinent, es farà a través de les AMPA de les escoles usuàries del servei de menjador del Consell Comarcal per als cursos 2016-2017, 2017-2018 i 2018-2019. Les convocatòries d’ajuts per a cadascun dels cursos seran de 120.000 euros, amb una dotació màxima de 5.000 € per escola i curs.
Pel que fa al projecte de subvenció per als menjadors escolars, la consellera d’Educació, M. Àngela Cuatrecases, que ha participat en la sessió d’aquest matí, ha explicat: “Aquestes convocatòries aniran destinades exclusivament a finançar despeses o inversions que repercuteixin directament en el servei de menjador escolar.” Així, d’una banda, es finançaran aquelles inversions en instal•lacions a la pròpia escola o en diferents tipus d’equipaments, sempre que estiguin relacionades amb activitats que es duguin a terme durant l’horari escolar; i de l’altre, els projectes d’educació social i en el lleure durant l’horari de menjador escolar que comportin la necessitat de subcontractar professionals o empreses per desenvolupar-los o la necessitat d’adquirir material o equipaments necessaris per dur-ho a terme. La consellera ha volgut incidir en el fet que només es beneficiaran d’aquesta subvenció aquelles escoles el menjador de les quals estigui gestionat pel Consell”. I és que, tal com ha recordat Cuatrecases, aquests diners provenen del cànon de l’empresa que presta el servei de menjador escolar a les escoles gestionades pel Consell Comarcal.
La sessió d’avui també ha servit per donar a conèixer l’equip del servei d’Educació del Consell, que està adscrit al Departament de Serveis a la Ciutadania, que recentment ha incorporat un nou tècnic amb l’objectiu de ser, encara, més eficients i donar un millor servei a tots els centres de la comarca. L’equip d’educació del Consell està format per dos tècnics, una administrativa i un cap de departament.

Abans del torn obert de paraules, s’han donat a conèixer altres propostes d’ofertes als centres escolars de la comarca com el de Medi Ambient i el del castell de Montsoriu, entre altres.

La reunió dels directors dels centres escolars de la Selva ha finalitzat amb un torn obert de paraules, que ha durat aproximadament mitja hora, i que ha permès un intercanvi d’opinions entre els diversos docents de la comarca.

 

 

 

Diversos instituts de la Selva s'organitzen per fer la Transselva 2016

2016-05-10 10:18:27

Tots els instituts adherits al programa Escoles Verdes de la comarca es coordinen per organitzar i duu a terme la Transselva 2016

 

La Transselva 2016 es durà a terme els propers dies 13 i 14 de maig de 2016 i anirà de Sant Hilari Sacalm a Lloret de Mar

 

 

Tots els instituts adherits al programa Escoles Verdes de la comarca de la Selva, Antoni Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm, Montsoriu d'Arbúcies, El Bruc de Riells i Viabrea, Rocagrossa de Lloret de Mar, Santa Coloma de Farners, Sils, Vescomtat de Cabrera d'Hostalric i Vidreres, es coordinen per organitzar i du a terme la Transselva 2016.
La Transselva 2016 es durà a terme els propers dies 13 i 14 de maig de 2016 i anirà de Sant Hilari Sacalm i Lloret de Mar.


La Transelva 2016 es durà a terme els propers dies 13 i 14 de maig de 2016 i anirà de Sant Hilari Sacalm a Lloret de Mar. Aquesta cursa pretén conèixer la diversitat de la comarca, observar l'aprofitament dels recursos naturals i l'impacte humà , difondre, mitjançant les noves tecnologies, tant el patrimoni natural com el cultural i divulgar les problemàtiques ambientals que cal corregir.

La ruta es dividirà en 4 trams. Els dos primers ( tram 1 i tram 2) es desenvoluparan el primer dia i els dos següents (tram 3 i tram 4) el segon dia. Així, el divendres 13 de maig es farà el tram 1 (Sant Hilari-Joanet-Sant Pere Cercada) i el tram 2 (Sant Pere Cercada- Santa Coloma de Farners i es farà nit a l’institut de la capital selvatana). Pel que fa al segon dia, el tram 3 (Santa Coloma de Farners-Estanys de Sils-Vidreres) i el tram 4 ( Vidreres- Lloret de Mar).

A dia d’avui ja hi ha apuntats un total de 73 alumnes i 16 professors per al divendres fins a mitja tarda, és a dir un total de 89 participants en la primera jornada de la Transelva; i un total de 67 alumnes i 13 professors del divendres a la tarda i tot el dissabte, un total de 80 participants. Tot i això, s’espera que la xifra pugui créixer en els pròxims dies ja que la data límit per apuntar-s’hi és el divendres 15 de maig.

Els participants seran alumnes i professors dels comitès ambientals de cada un dels instituts (vora un centenar en total), que durant els mesos previs hauran preparat els continguts del tram que tenen assignat.

Una de les tasques prèvies que tindran serà crear escenaris amb l'aplicació EDULOC i penjar-hi informació. EDULOC és una aplicació creada per l'empresa Itinerarium que incorpora dispositius mòbils amb GPS per al treball en projectes sobre el territori.

Una eina que permet a professors, alumnes i famílies poder crear itineraris, escenaris i experiències basades en la localització.
Aquesta acció en el territori té el suport dels departaments d'Ensenyament i Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de la Selva, els ajuntaments dels municipis implicats i les AMPA respectives. Les trobades del professorat, preparatòries de l'acció, compten amb la coordinació de TOSCA, serveis ambientals d’educació i turisme, responsable de l’assessoria del Programa Escoles Verdes a comarques gironines per a la formació en educació ambiental i segueix la tasca iniciada a la comarca per l'Associació Les Guilleries.
Aquest projecte té com a antecedents les trobades de comitès ambientals que des de l'any 2008 realitzen els instituts amb distintiu Escola Verda de la comarca de la Selva i respon a la demanda de passar de compartir les experiències d'accions ambientals de cada centre a realitzar-ne una de col•lectiva.


Foto: TS

 

El Consell Comarcal de la Selva destinarà 360.000 € a projectes per als menjadors escolars en els propers tres anys

2016-04-15 12:22:02

 

 

Aquesta subvenció anual es farà a les AMPA de les escoles usuàries del servei de menjador del Consell Comarcal per als cursos 2016-2017, 2017-2018 i 2018-2019
 

Les convocatòries d’ajuts per a cadascun dels cursos seran de 120.000 euros, amb una dotació màxima de 5.000€ per escola i curs

 

El Consell Comarcal de la Selva destinarà un total de 360.000 € a projectes per als menjadors escolars en els propers tres anys. Aquesta convocatòria anual de subvencions anirà destinada a les AMPA de les escoles usuàries del servei de menjador del Consell Comarcal de la Selva. En aquest curs, el 2015-2016, són 31 les escoles usuàries d’aquest servei.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha explicat: “Aquestes convocatòries aniran destinades exclusivament a finançar despeses o inversions que repercuteixin directament en el servei de menjador escolar.” Així, d’una banda, es finançaran aquelles inversions en instal•lacions a la pròpia escola o en diferents tipus d’equipaments, sempre que estiguin relacionats amb activitats que es duguin a terme durant l’horari escolar; i de l’altre, els projectes d’educació social i en el lleure durant l’horari de menjador escolar, que comportin la necessitat de subcontractar professionals o empreses per desenvolupar-los o la necessitat d’adquirir material o equipaments necessaris per dur-ho a terme. En aquest punt, Balliu ha volgut incidir en aquest fet: “S’exclouen totes aquelles despeses que comportin només la contractació de monitoratge durant l’horari de menjador sense que hi hagi un projecte consistent al darrere, així com la inversió en materials i utillatge relacionats amb la prestació del servei de cuina i menjador, que han d’anar a càrrec de l’empresa adjudicatària.” A més a més, el president ha volgut deixar molt clar que només es beneficiaran d’aquesta subvenció aquelles escoles que el menjador de les quals està gestionat pel Consell”. I és que, tal com ha recordat Balliu, aquests diners provenen del cànon de l’empresa que presta el servei de menjador escolar a les escoles gestionades pel Consell Comarcal. Aquest cànon són uns diners que, tal com assegura Balliu, “Es revertiran íntegrament a aplicar millores a aquest servei que té delegat el Consell Comarcal.”


Cada escola gestionada pel Consell podrà rebre fins a 5.000 euros per curs

Les escoles el menjador de les quals és gestionat pel Consell Comarcal de la Selva podran accedir a una dotació màxima de 5.000 euros per escola i curs. Cada curs s’invertiran un total de 120.000 € i, per tant, el total de les convocatòries d’ajuts per als tres propers cursos 2016-2017,2017-2018 i 2018-2019 serà de 360.000 euros.

Aquesta inversió que l’ens comarcal farà als menjadors escolars durant els propers tres anys s’han donat a conèixer en el marc d’una reunió de treball en què participaven els directors de les escoles de la Selva interior, i que havia estat convocada pel Centre de Recursos Pedagògics. Ha estat el mateix president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, qui, durant la reunió, ha informat d’aquesta inversió als menjadors escolars en els propers anys.


 

 

El curs comença amb tota normalitat a la comarca de la Selva

2015-09-14 11:56:08


Enguany, l’ens comarcal organitza el transport d’un total de 2.000 nens de la Selva distribuïts en 59 rutes

 


El curs 2015/2016 ha començat amb tota normalitat a la comarca de la Selva aquest dilluns, 14 de setembre. Enguany, el Consell Comarcal de la Selva organitza el transport d’un total de 2.000 alumnes, que es reparteixen en 59 rutes de transport. D’aquests alumnes, 800 utilitzen el servei de forma gratuïta i la resta, de pagament.

Pel que fa als alumnes que utilitzaran el menjador escolar dels centres gestionats pel Consell Comarcal de la Selva, aquest curs són un total de 3.000 nens.

Enguany, el Consell Comarcal de la Selva gestiona un total de 39 menjadors escolars, concretament un total de 31 escoles i 8 llars d’infants. Pel que fa a la infraestructura d’aquests centres, és gairebé idèntica a la de l’any anterior, ja que no hi ha hagut gaires variacions.

 

 

S'inicien els II Camps Locals Transformem del Dear Project a Sant Hilari Sacalm

2015-05-05 13:00:16

Els camps locals es duran a terme en dues fases: del 5 al 7 de maig i del 19 al 21 maig respectivament

En el seu tercer any el projecte s’ha obert a tots els centres de la comarca i a tot el professorat interessat

 

La capital de les Guilleries acollirà, novament, la segona edició dels camps locals Transformem del Dear Project, unes estades que comptaran amb un total de 120 alumnes i professors entorn de dotze reptes connectats amb el gènere, l’educació i el desenvolupament.


Els camps locals són experiències en un entorn fora del centre educatiu per investigar estratègies d'aprenentatge cooperatiu amb relació a continguts i valors per una ciutadania conscient, autònoma i crítica. La responsable del projecte del Consell Comarcal de la Selva, Lorena Soria, ha explicat que “els objectius claus de les estades són, d’una banda, entendre el concepte de gènere i la seva relació amb la vida de cada individu i amb altres aspectes de la vida social, i, d’altra banda, compartir una proposta educativa centrada en el gènere i el desenvolupament basada en el treball cooperatiu i l'aprenentatge competencial”.


Així, els alumnes donaran resposta al repte d'unir gènere i educació des de l'entorn adolescent. Cada grup d'alumnes s’endurà un vídeo del seu procés d'exposició i debat amb els adults participants, un document on s'explica el procés i els materials confeccionats de cada proposta de repte. El desafiament de tots els participants (alumnes, professors, convidats i organitzadors) és arribar a portar a l’acció alguna o totes d’aquestes propostes, si no totes.
Serà un esdeveniment emocionant enfocat en el gènere i l’educació per tal de desenvolupar habilitats per al pensament crític i l'acció creativa en relació a aquest tema.

DEAR Project: transformar el món des de la comarca

DEAR Project és una iniciativa europea que es desenvolupa a la comarca de la Selva de manera compartida amb la regió de Neath Port Talbot, a Gal•les (Regne Unit), i de Gulbene (Letònia). Es tracta d'un projecte impulsat en el territori pel Consell Comarcal de la Selva amb l'objectiu de desenvolupar comunitats de confiança per a l'aprenentatge global una feina col•laborativa amb professors i estudiants de secundària de la comarca que pretén augmentar la consciència en l'educació per al desenvolupament (EpD).


El DEAR Project va començar el 2013 i acabarà el 2016. Seran tres anys d'investigació i acció després de constatar que cal prestar més atenció al desenvolupament professional dels docents si volem que l’educació dels joves repercuteixi en el seu desenvolupament com a ciutadans del món.


La competència per a l’aprenentatge global permet arribar a l’acció a partir de la gestió pròpia del fet de sentir, saber i pensar, i en el projecte s’ha connectat amb els Objectius de Desenvolupament del Mil•lenni, especialment els relacionats amb pobresa, gènere, educació, sostenibilitat i aliança global.


En el seu tercer any el projecte s’ha obert a tots els centres de la comarca i a tot el professorat interessat. D'inici, els centres que estan liderant el projecte a la comarca són quatre: l'institut de Santa Coloma de Farners; l'institut Serrallarga, de Blanes, el Vescomtat de Cabrera, d'Hostalric, i l'institut de Vidreres. La quarantena de professors que formem part del grup estable segueixen un pla de treball que inclou formació, disseny i execució d'estratègies en els centres i per als centres, i la investigació per incloure o millorar l'educació per al desenvolupament en els projectes dels mateixos instituts.


Són especialment protagonistes els alumnes de 3r i 4t d'ESO. És en aquest tram d'edat que es posen en marxa les activitats dissenyades. El projecte es relaciona amb professionals diversos del món de l'art, de l'educació formal i informal, de sectors econòmics del territori, i amb pares i mares que tenen ganes de participar en la feina per a l'aprenentatge global.


Què és educació per al desenvolupament?

Totes les escoles i les organitzacions han de poder desenvolupar una cultura compartida per viure de manera sostenible i aprofundir en el coneixement de diferents cultures en l’àmbit local i en l’àmbit mundial. Els joves necessiten comprendre i experimentar com es converteixen en ciutadans del món, i preparar-se per als reptes i les oportunitats de la vida.


La idea clau des del punt de vista pedagògic és educar per al desenvolupament. Aquesta idea comporta que es tracti l'alumnat a partir de la co-responsabilitat, des del foment de la seva autonomia, amb optimisme i confiança.
La base metodològica de les activitat d'aprenentatge té tres grans pilars: el pensament crític, l'acció creativa i l'aprenentatge competencial.

 

 

DEAR-project: celebrem el segon any i encetem el tercer

2015-05-07 07:40:05

 

El dia 1 d’abril de 2014 celebrem el segon any del DEAR-project i encetem el 3r any del projecte, també conegut com Transformem.

“Transformem” és un projecte per a l’educació pel desenvolupament a la comarca de la Selva que se centra en la innovació educativa, el desenvolupament professional del docent i la creació d’espais i moments amb professors i alumnes per a l’experimentació, el treball creatiu i la resposta a necessitats locals i globals relacionades amb els Objectius de Desenvolupament del Mil•lenni. En definitiva, el projecte vol sumar forces per tal que l’educació esdevingui un pilar fonamental per a una ciutadania crítica, creativa i atrevida amb els reptes actuals i de futur.

S’han creat quatre comunitats professionals d’aprenentatge amb 35 professors de secundària de la Selva. Aquests equips docents han participat en dues fases de formació: la primera centrada en l’educació pel desenvolupament, el treball per projectes i el treball per objectius; la segona centrada en l’aprenentatge global a partir de les sessions “Atreveix-te a transformar - sentir - pensar - actuar - comunicar – ser” i “Educar pel desenvolupament amb humanitats - ciències socials - ciències naturals - matemàtiques i tecnologies - cos i expressió”. En dos anys, 72 educadors han participat en la vessant formativa del projecte.

Una de les activitats més ambicioses són els camps locals “Transformem”. Al mes de maig de 2014 es van celebrar a Tossa de Mar amb 120 alumnes de 3r ESO i 23 professors dels instituts de Santa Coloma de Farners, Vidreres, Vescomtat de Cabrera i Serrallarga de Blanes. Enguany els camps locals “Transformem 2015” es realitzaran amb un nou grup de 120 alumnes i professors dels 4 instituts que lideren el desenvolupament del projecte a la comarca. Aquests alumnes van mostrar la seva voluntat de participar a través d’un vídeo al web www.jotransformo.org on comparteixen què fan ells amb relació a 5 dels Objectius de Desenvolupament del Mil•lenni.

Els camps locals són fruit de l’experiència dels camps internacionals, que es van centrar en la relació entre gènere, educació i desenvolupament, i en una estratègia metodològica centrada en el pensament crític, l’acció creativa i el repte comunitari. La comarca va reunir 20 alumnes de la comarca i 12 professors amb 20 alumnes i 3 professors de Neath Port Talbot i 20 alumnes i 3 professors de Gulbene, al municipi de Sant Hilari.

Els Edulabs (laboratoris educatius) durant aquest any s’han centrat en dos eixos. Ambrelació a Llengües i Intercanvis es van realitzar dos tallers amb 20 joves, 18 professors i 5 pares i mares a l’institut-escola de Lloret.

Els Edulabs en Cos i Art experimenten amb relació a l’aprenentatge global i els processos artístics, amb grups creats a 4 instituts: 21 alumnes de 3r ESO i 3 professores al Vescomtat de Cabrera; 54 alumnes de 4t ESO i 2 professores del Serrallarga; 15 alumnes del grup de teatre de Santa Coloma de Farners i 2 professors
i 60 alumnes de 3r ESO i 4 professores del Coll i Rodés, de Lloret. Els resultats es podran compartir a la Diada de Sant Jordi del Vescomtat, la Mostra de Teatre de Blanes i el Fade Festival d’enguany.

Els socis del DEAR-project (les autoritats locals de Neath Port Talbot i Gulbene) s’han trobat dues vegades aquest any: al juny va ser a Gulbene i al febrer, a la Selva. L’equip de treball que va venir a la Selva va gaudir de diferents indrets de Sant Julià de Llor, Santa Coloma de Farners, Hostalric i Girona.

El DEAR-project destaca especialment la voluntat d’aprendre i construir amb les persones i les organitzacions a la comarca i, en aquest sentit, agraeix la col•laboració de:

- els alumnes i professors de 3r i 4t ESO dels 9 instituts següents: Vidreres, Santa Coloma de Farners, Serrallarga (Blanes), Vescomtat de Cabrera (Hostalric), Tossa, institut escola de Lloret, Anton Busquets i Punset (Sant Hilari), Castell d’Estela (Amer) i Coll i Rodés -Lloret de Mar (9 instituts)

- Jordi Gaitan, Bryan Figueras, Maricel Alsina, Albert Jurnal, Xavier i Silvia, Laia Estremeiro, Cristina Fernandez, Claudi Yoldi, Khanysa Mabyecka, Verònica Caparrós, David Alonso, Marcel Almacelles, Nicolas Ibañez, Quim Brugué, Josep Maria Carbó, Alex Egea, Benjamí Moliné, Carles Plana, Eric Diaz, Ero Lugilde, Jordi i Oscar, Pep Marí, Josep Lluís Sanchez Brugarola, Glòria Isern, Josep Toll, Lluis Mora, Dolors Cañabate, Gemma Carbó, David Martínez, Elisa Ballardín, Antonio Masegosa, Lluís Sabadell Artiga, Carlos Ruiz Brussain, Elisenda Surroca, Anna Rocasalva, David Sarsanedes (38 persones)

- Basurarte, Agar, Ludus Mundi, Aula Blanes, Xatrac, Edualter, Som Energia, Castor, Ladeus, La Nave Va, Fade Festival, Ajuntament de Tossa de Mar, Ajuntament de Sils, Ajuntament de Sant Hilari (14 organitzacions)

www.transformem.org

Aquest projecte està finançat per la Unió Europea (Direcció General de Cooperació i Desenvolupament - EuropeAid) i les autoritats locals de la Selva, Gulbene i Neath Port Talbot.

 

X edició del "Voluntariat per la llengua" a Santa Coloma de Farners

2015-03-03 13:09:46

 

El Servei Comarcal de Català de la Selva (CPNL) impulsa una nova edició del programa a fi que les persones que aprenen català puguin conversar una hora a la setmana amb catalanoparlants.

El proper 19 de març es donarà el tret de sortida d’una nova edició del programa “Voluntariat per la llengua” a la capital de la Selva. Les persones que estiguin interessades a participar-hi com a voluntàries poden adreçar-se al Servei Comarcal de la Selva. Com en les edicions anteriors, el Servei de Català coordinarà el programa i s’encarregarà de formar les diferents parelles lingüístiques, amb la intenció que aprenents i voluntaris puguin fer conversa almenys una hora a la setmana fins al 21 de maig.

Les persones que hi estiguin interessades poden posar-se en contacte amb el Servei Comarcal de la Selva per telèfon (872973890) o per correu electrònic (selva@cpnl.cat). També poden inscriure’s directament al programa des del web www.vxl.cat.

Altres municipis de la Selva


Els programa “Voluntariat per la llengua” també es durà a terme en altres pobles de la Selva, com ara Hostalric, Maçanet de la Selva o Sant Hilari Sacalm.“Voluntariat per la llengua” és un programa de la Direcció General de Política  Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la  Normalització Lingüística que fomenta l’ús de la llengua catalana en les  relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol fer un pas endavant per parlar-lo amb normalitat.


 

 

Incidències produïdes per la nevada

2015-02-03 13:19:18

 

 

S'inicia la segona fase del pla de formació del DEAR-project amb la sessió "Atreveix-te a Tranformar"

2015-08-21 08:43:28

Les sessions de treball es duran a terme al Centre Cívic de Sils


La segona fase del pla de formació amb professors de secundària dintre del DEAR-project, que se centra en l'Educació pel Desenvolupament a través dels Objectius del mil•lenidel DEAR-project, s’iniciarà amb la sessió “Atreveix-te a Transformar” aquest dimecres, 5 de novembre, al Centre Cívic de Sils

La primera sessió del pla serà conduïda per Jordi Gaitan, assessor pedagògic del DEAR-project, amb la participació d’Ero Lugild, de de Som Energia.


La tècnica del projecte del Consell Comarcal de la Selva, Lorena Soria, ha explicat que l'activitat està oberta a qualsevol educador interessat amillorar les seves habilitats i les del seu alumnat en relació a l'aprenentatge global. En aquest sentit, Soria ha recordat que la competència per a l'aprenentatge global és aquella capacitat que permet identificar un repte o un problema, saber què cal fer, com fer-ho, per què, i finalment fer-ho. Es tracta, segons ha continuat, de la capacitat d'arribar a l'acció a partir de la gestió del propi sentir, saber i pensar.

Aquesta segona fase del pla de formació està dividida en dos cicles:  el primer “Atreveix-te a”, consta de sis sessions: Transformar (05/11), Sentir (12/11), Pensar (19/11), Actuar (26/11), Comunicar (03/12) i Ser (10/12), el segon, "Educar pel desenvolupament amb” està repartit en cinc sessions: Humanitats (4/2/2015), Ciències Socials (11/02), Ciències naturals (18/02), Matemàtiques i tecnologia (04/03) i Cos i Expressió (11/03)

En el transcurs d’aquest pla de formació del DEAR-project hi participaran persones d’àmbits molt diversos per aprendre dels diferents temes com Glòria Isern, Josep M. Carbó, Pep Marí, Josep Lluís Sànchez Brugarola, Ero Lugilde (Som Energia),Àlex Egea (Edualter), Carles Plana, Eric Díaz i Benjamí Moliné (projecte Competències i EpD).


Transformem.org _Desenvolupant comunitats de confiança per a l’aprenentatge global- és un projecte per a l’educació pel desenvolupament a la comarca de la Selva que es duu a terme entre el 2013 i el 2016.
Se centra en la innovació educativa, el desenvolupament professional del docent i la creació d’espais i moments amb professors i alumnes per a l’experimentació, el treball creatiu i la resposta a necessitats locals i globals relacionades amb la pobresa, la sostenibilitat, l’educació, el gènere i l’aliança entre regions.


Aquest projecte està finançat per la Unió Europea (Direcció General de Cooperació i Desenvolupament - EuropeAid) i les autoritats locals de la Selva, Gulbene i Neath Port Talbot.


 

 

El Consell Comarcal reorganitza la ruta dels alumnes de Can Fornaca pel tancament total de la circul·lació de la GI-555

2014-09-29 14:03:27

En total aquesta ruta afecta 70 alumnes, 45 de l’Escola Josep Boada de Riudarenes, i 25 de l’IES de Sils

 

El Consell Comarcal de la Selva ha reorganitzat aquest dilluns al matí –29 de setembre la ruta dels alumnes de Can Fornaca (Riudarenes? pel tancament total de la circul•lació de la carretera GI- 555, que enllaça Riudarenes amb Hostalric. Aquesta mesura afecta un total de 70 alumnes d’aquesta urbanització que utilitzen el servei de bus escolar del Consell Comarcal de la Selva per desplaçar-se diàriament a l’escola Josep Boada, de Riudarenes en el cas dels alumnes de primàri; i a l’IES de Sils, en el cas dels alumnes de secundària.


L’Area d’Ensenyament del Consell Comarcal ha treballat durant el matí per reorganitzar la ruta d’aquests escolars, i després d’estudiar les diverses possibilitats han decidit que la millor opció és la que anirà en Can Fornaca direcció a Hostalric, Maçanet, Sils, i finalment Riudarenes. A la tarda es durà a terme el recorregut invers.


Això comportarà que els usuaris d’aquesta ruta s’hagin de llevar més d’hora ja que aquesta ruta té una durada de vint minuts més diàriament. La consellera d’Ensenyament, Natàlia Figueras, ha explicat que “era l’opció més vàlida de totes, tot i que ha instat, també, els Serveis Territorials de Carreteres, que actuïn ràpidament perrefer aquest vial per tal que es recuperi la normalitat al més aviat possible”.


Les pluges que han afectat les últimes hores les comarques gironines i, més concretament, la comarca de la Selva ha provocat que el pont situat al PK 6 de la GI- 555 presentés un elevat risc de col•lapse motivat pel soscavament de la fonamentació d’una de les seves pilones. Per això, tal com s’exposa en la carta emesa pels Serveis Territorials de Carreteres, i atès el risc que comporta per a la seguretat dels usuaris de la via, aquest servei ha decidit el tall total de la circul•lació d’aquesta carretera en aquest punt.


Tot i que des de Carreteres no s’ha facilitat la data de reobertura d’aquesta carretera, segons sembla, estarà tancada a la circul•lació durant un mes per resoldre definitivament aquesta incidència.

 

 

 

El curs comença amb tota normalitat a la comarca de la Selva

2014-09-15 11:42:14

Enguany, l’ens comarcal organitza el transport d’un total de 1.900 nens de la Selva distribuïts en 59 rutes


El curs 2014/2015 ha començat amb tota normalitat a la comarca de la Selva aquest dilluns, 15 de setembre. Així ho ha confirmat la consellera d’Educació del Consell Comarcal de la Selva, Natàlia Figueras, aquest matí després d’iniciar-se el nou curs escolar. Enguany, el Consell Comarcal de la Selva organitza el transport d’un total de 1.900 alumnes que es reparteixen en 59 rutes de transport. D’aquests alumnes, 930 utilitzen el servei de forma gratuïta i la resta de pagament. D’aquests 970, un total de 283 alumnes tenen ajut del 50 o el 100 per cent per necessitats socioeconòmiqes i un total de 215 usuaris estan becats amb un 50% per germans.

Pel que fa als alumnes que utilitzaran el menjador escolar dels centres gestionats pel Consell Comarcal de la Selva, aquest curs són un total de 2.985 nens, que representen un 10% més que a l’inici del curs passat. Quant a les ajudes de menjador, d’un total de 1.936 peticions s’han concedit 1.272 amb un import inicial de 870.000€.

Enguany, el Consell Comarcal de la Selva gestiona el mateix nombre de menjadors escolars que el curs passat, concretament un total de 25 escoles i llars d’infants. Pel que fa respecte a la infraestructura d’aquests centres és gairebé idèntica a la de l’any anterior ja que no hi ha hagut gaires variacions. Només l’escola Sa Forcanera –que obrirà pròximament- inclourà cuina per preparar els àpats in situ. De moment, però els alumnes d’aquesta escola disposen d’un office i el menjar és transportat. Finalment, pel que fa als instituts, l’ens comarcal gestiona únicament i exclusivament el menjador del de Santa Coloma de Farners perquè la resta de centres de secundària continuen amb jornada compactada, sense servei de menjador.

 

 

 

 

La nostra oficina

Ens trobaràs:

Passeig de Sant Salvador, 25-27
17430 Santa Coloma de Farners
Tel. 972 84 21 61
Fax. 972 84 08 04

educacio@selva.cat
https://educacio.selva.cat

Horari:
de dilluns a divendres de 9h a 14h